Møder 2024

Referat af møder i Fællesrådets Forretningsudvalg i 2024

Referat fra Fællesrådets forretningsudvalgsmøde 19. juni 2024

Sted: Foreningernes Hus i Malling

Deltagere: Steen Bording Andersen, Povl Nørgaard, Lene Damgaard, Birgit Roesen, Jørgen Friis Bak og Birgitte Skjøtt. Afbud fra Børge Terkelsen, Erik Moes og Hans Oluf Schou.

 

Grundlovsdag – evaluering
Det var et fint arrangement, men det blev aftalt, at der skal være flere kulturelle indslag næste år. Birgitte spørger, om Chrysillis-koret vil synge – alternativt om der er mulighed for et børnekor. Steen undersøger, om elever fra Efterskolen for Scenekunst vil deltage. Næste år skal der ikke være en politisk tale, fordi der er Kommunalvalg, og Fællesrådet er uafhængigt af partipolitiske interesser. Næste år skal talen holdes af et lokalt medlem af Fællesrådet. 

Samarbejdsaftale med kommunen
Steen, Jørgen og Lene deltog i fællesrådsseminaret 27. maj, hvor der var taler af både borgmesteren, rådmanden og direktøren for Teknik og Miljø. Desuden deltog Teknisk Udvalg i mødet. Forslaget fra forvaltningen til ny samarbejdsaftale har mødt kraftig kritik fra Fællesrådene, og efter mødet udsendte rådmand Nicolaj Bang og direktør Henrik Seidling et brev til Fællesrådene om, at der starter en ny proces. 

Mødet med rådmanden - forslag til ham om forbedringer af trafikken
Steen oplyste, at rådmanden for Teknik og Miljø efter et besøg i Beder er indstillet på at finde penge til at øge trafiksikkerheden ved overgangen til Engdalsgårdsparken for enden af stierne til Svendgården. Forretningsudvalget drøftede forskellige scenarier. Jørgen mente, at en tunnel er den bedste løsning, men det er urealistisk, fordi det er for dyrt. Alternativt foreslog han et trafiklys ved en fodgængerovergang. Enden på diskussionen blev, at vi foreslår en ny type belægning med farver, og at hastigheden på stedet sænkes til 30 km/t.

Steen oplyste, at rådmand Nicolaj Bang også er indstillet på at finde finansiering til legeredskaber i parken. Povl laver udkast til et brev, som Steen indsender til rådmanden inden sommerferien.

Cykelstien til stranden - tilbagemeldinger/reaktioner
Birgit refererede fra mødet 18. juni i Ajstrup, hvor kommunens repræsentanter lyttede til borgernes forslag. Efter planen skal projekteringen gå i gang efter sommerferien, og cykelstien kan anlægges i 2025. Det blev aftalt, at der skal laves en artikel til Fællesbladet om status for projektet.

Byskitse processen
Steen har holdt møde med uddeleren i SuperBrugsen i Beder og formanden for Skåde Brugsforening, der ejer Beder Butikstorv angående muligheder for en forskønnelse af torvet. Lene foreslog, at der kunne laves en passage til arealet bag torvet. Steen oplyste, at byudviklingsgruppen har aftalt møde med byplanlægger Ragnhild Melbye den 12. august. Alle fra forretningsudvalget er velkomne til at deltage i mødet, der foregår i Foreningernes Hus.

Industriområdet ved stationen kan måske også omdannes. Lene oplyste, at kommunen ønsker fortætning af byerne ved letbane-stationerne.

Anmodning om anbefaling af Havhus projektet
Steen er blevet kontaktet af Jonna Toft fra vinterbadeklubben, der sammen med andre lokale aktører arbejder på at etablere Havhuset på Ajstrup Strand. De ønsker at få en støtteerklæring fra Fællesrådet, som skal indsendes til Kystdirektoratet, som i givet fald skal give dispensation fra strandbeskyttelseslinjen. Ajstrup Grundejerforening ønsker et informationsmøde om projektet. Steen kontakter grundejerforeningen og undersøger deres holdning til projektet. Derefter afgør forretningsudvalget, om der skal laves en støtteerklæring til projektet, der kan blive til glæde og gavn for mange. Forretningsudvalget er positive overfor projektet, men er nødt til at gå i dialog med grundejerforeningen, som også er medlem af Fællesrådet, før der kan tages en beslutning.


Nyt boligområde i Malling
Lokalplan 1212 omhandler et nyt byområde med både etageboliger og rækkehuse ved Dampmøllevej og Holmskovvej i Malling. Forretningsudvalget drøftede projektet, der kan studeres her. Projektet er sendt i høring frem til 14. august, og Steen udarbejder et høringssvar med fokus på disse emner:

  • Er der en tilstrækkelig høj kvalitet og omfang af opholdsarealerne? (Bebyggelsesprocenten er 72, og carportene er indregnet som opholdsareal).
  • Er der fælles faciliteter?
  • Er der ældreegnede boliger?

Oplandspuljen
Jørgen gennemgik de forslag, der tidligere er meldt ind til forvaltningen. Nogle er ikke længere relevante. Birgitte skal sende besked til forvaltningen om, at vi prioriterer følgende emner:

  • Grønne områder og biodiversitet
  • Flere Outdoor aktiviteter
  • Forskønnelse af torvet i Beder

Økonomi
Udsat til næste møde.

Grøn Gruppe
Birgitte oplyste, at Erik Moes har lavet forslag til program for et stormøde på Friluftsgården (oprindelig fastsat til 18. september, men datoen er ændret til 25. september) om økologisk og regenerativt jordbrug. Programmet med de lokale aktører finpudses på Grøn Gruppes næste møde 15. august.
Povl oplyste, at vandgruppen har haft møde med Peter Søgaard om de kommende vand- og naturparker. Kommunen har inviteret til informationsmøde 20. august. Når områderne er udpeget, skal der laves en artikel til Fællesbladet og afholdes et borgermøde.

300 hektar ny natur
Jørgen orienterede fra det seneste statusmøde med forvaltningen. Det er endnu ikke afklaret, hvordan der sikres adgang til marken syd for Vilhelmsborg fra Beder. Der laves indhegning på en stor del af de i alt fem arealer. Det er borgerne generelt glade for, mens ryttere og mountain-bikere generelt er modstandere.

Trafik
Lene følger op på henvendelser vedr. Kirkebakken og Mariendal og sætter borgerne i forbindelse med de relevante kontaktpersoner i kommunen.

Birgit oplyste, at grundejerforeningen Mariendal Havbakker har holdt møde om den dårlige vej på Ørnevænget. Der er mange huller, og kun en del af vejen er asfalteret, og på grusvejen opstår hullerne hurtigt igen. Grundejerforeningens trafikudvalg har holdt møde med kommunen.
De har drøftet, om Karlslundvej kan genåbnes, så noget af trafikken til Peter Gartneri og stranden kan ledes den vej. Men det er problematisk, at det kun er en markvej – og måske privat ejet.
Der kan nok forventes endnu mere trafik til området, når marken med ny natur er etableret (en del af projektet med 300 hektar).

Stier gennem Bymoseskoven og den blå skov (vand og sti "reparationer")
Steen oplyste, at kommunen ikke accepterer, at private laver afvanding, og at den borger, der havde lavet afvandingen, har modtaget et brev om det. Steen kontakter Peter Søgaard om sagen.

Egelund Borger Center
Udsat til næste møde.

Kalenderen

  • juni kl. 16-18: Møde i Egelund om cykelsti mellem Beder og Malling
  • august kl. 16-18: Møde med byplanlægger Ragnhild Melbye i Foreningernes Hus
  • august kl. 18.00: FU-møde og fællesspisning på Friluftsgården
  • august kl. 19.00-20.30: Teams-møde om vand- og naturparker.
  • september kl. 19.00-21.30: Stormøde på Friluftsgården om økologisk og regenerativt jordbrug.
  • 2 oktober: Halvårsmøde. Steen har udsendt Doodle. Birgitte eller Erik undersøger, om vi kan holde mødet på Sognegården i Beder.

Eventuelt
På FU-mødet 19. august skal der besluttes program for Halvårsmødet, som skal annonceres i Fællesbladet. Desuden skal der fastlægges datoer for FU-møder frem til nytår (eller helt til generalforsamlingen i 2025).

 

30.06.2024/BS


Nyeste kommentarer