Dagsorden efter vedtægterne:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Der var 46 deltagere, der repræsenterede 27 medlemmer.
Valg af dirigent
Vores lokale byrådsmedlem Jesper Kjeldsen blev valgt.
Valg af referent
Birgitte Skjøtt blev valgt.
Godkendelse af nye medlemmer
Børge Terkelsen præsenterede listen over nye medlemmer, som blev godkendt:
Beretning om forretningsudvalgets virke i den forløbne periode.
Steen Bording Andersen orienterede om byudviklingsgruppens arbejde. De aktive i arbejdsgruppen er Peter Poulsen, Ib Jeppesen, Troels Brandt, Simon Heerup, Christina Bennedsbæk, Henrik Olsen, Ole Krabbe Olesen, Jørgen Friis Bak og Steen Bording Andersen. Arbejdsgruppen har sat fokus på:
Malling: Der er behov for at styrke centrum ved stationen og etablere flere mødesteder. Byudviklingen skal styres, så der sikres både grønne bofællesskaber, seniorboliger, ungdomsboliger og flyttekæder. I øjeblikket sker en bytransformation ved Kornbyen, og der er planlagt nye boliger på Starupvej og måske også på Fløjstrupvej, selvom der er grundvandsinteresser. Arbejdsgruppen ønsker ikke byudvikling vest for Oddervej af hensyn til drikkevand og natur og sammenhængskraft i byen.
Ole Krabbe mente, at hvis der skal bygges på Fløjstrupvej i Malling er det nødvendigt at flytte vandboringen. Det bør bygherren betale, mente han.
Beder: Der er fokus på at udvikle torvet, lave sammenhængende grønne stier og udvikle stationsområdet. I øjeblikket er der blandet bolig og industri ved stationen, men arbejdsgruppen mener, der på sigt kun skal være boliger i området – også fordi der er et letbanestop. Desuden bør der skabes en bedre forbindelse til letbanestoppet i samarbejde med Jordbrugets Uddannelses-center. Beder bør ikke brede sig udover den nuværende bygrænse af hensyn til drikkevand og natur.
Aarhus Kommune bakker op om de samme indsatsområder i byskitsen for Beder.
Trafik: Steen Bording Andersen oplyste, at byrådet har besluttet, at letbanen får kvarters-drift til Malling, men det kræver indkøb af nye tog, så det tager nok 1½ år, inden det kommer i drift. Sandsynligvis kommer der også et ekstra nyt stoppested – måske ved Egelund.
Steen Bording Andersen har haft møde med forvaltningen om cykelsti mellem Beder og Malling. Der er skaffet finansiering fra en EU pulje til at lave en dobbeltrettet cykelsti. Men det vil stadig være farligt at krydse vejen ved Giber Ringvej og ved BMI. Desuden sker der flere uheld på en dobbeltrettet cykelsti. Men der er ikke plads til at lave cykelsti i begge sider, medmindre der eksproprieres tre ejendomme – og det vil betyde, at cykelsti i begge sider kommer til at koste 18 mio. kr. oplyste Jesper Kjeldsen.
Ole Krabbe gjorde opmærksom på sit alternative forslag til cykelsti fra BMI til Beder. Han under-stregede, at cykelstier ikke behøver at være lavet af asfalt. Hvis de laves med grus og stenmel er de vedligeholdelsesfri.
Ole Krabbe oplyste også, at REMA er interesseret i at lave en butik på Beder Landevej ved udkørslen fra Giber Ringvej.
Oplandet:
Der er fokus på bedre og sikre trafikale forbindelser, grønne korridorer og rekreative områder med biodiversitet samt styrkelse af gamle og nye samlingspunkter. Det forventes, at cykelstien til stranden er færdig i 2026. Ajstrup forsamlingshus er et vigtigt mødested, og vinterbadeklubben arbejder på at skaffe finansiering til at lave et Havhus på Ajstrup strand, men der er problemer med Kystdirektoratet.
Bemærkning: Beboerne i Mariendal havbakker føler sig generet af trafikken til Peters Gartneri, og de har fremsat ønske om at få åbnet Karlslundvej for biltrafik for at aflaste trafik på Ørnevænget. Ole Krabbe Olsen har haft møde med Erik Jantzen, der er medejer af den private fællesvej, og han kunne oplyse, at vejen fortsat kun vil være en cykelsti.
Klima og natur:
Der er fokus på at afgrænse byudviklingen for at beskytte grundvandet og sikre naturområder. I øjeblikket sker der en omlægning fra produktion til natur, og der er fokus på at lave flere rekreative stier og forbindelser. Det er også vigtigt at lave klimatilpasning til mere natur.
Fællesskaber:
Der er kommet flere lokaler til foreninger og fællesskaber, og Foreningernes Hus har nu også fået lokaler i det nye Malling Plejehjem. Men der er stadig behov for flere mødesteder og plads til fællesskaber både i byerne og i oplandet. Desuden er der behov for at forbedre information om foreningers og andres arrangementer i lokalområdet.
Borgermøde:
Byudviklingsgruppen inviterer til borgermøde den 2. juni – stedet er ikke fastlagt endnu. Senere vil gruppen fremlægge forslagene fra udvalgte politikere. Der skal også laves en byskitse for Malling, og lokalområdets ønsker og behov skal spilles ind til den næste Kommuneplan.
Forretningsudvalgets øvrige arbejdsopgaver i det forgangne år:
GRØN GRUPPE:
Povl Nørgaard nævnte, at stikortet skal opdateres, når stierne i de 300 ha ny natur er anlagt. Måske kan der opstilles skilte med historier fra områderne. Freja gjorde opmærksom på, at stierne i Odder har QR koder, og opfordrede til at kontakte Lisbeth Bonde om et samarbejde.
Povl Nørgaard gjorde opmærksom på den gennemførte kampagne om sprøjtefri haver.
Han oplyste, at Morten Sejersen, der er medlem af grøn gruppe, er Fællesrådets repræsentant i Skovbrugerrådet, der har repræsentanter fra forskellige interesseorganisationer. De samarbejder med kommunen om zonering af skoven på 100 ud af de i alt 600 hektar skov. Nogle stier skal flyttes af hensyn til mountain-bikere.
Povl Nørgaard foreslog, at der i forlængelse af kommunens Klimaplan 2030 også laves en lokal klimaplan, hvor borgerne organiserer sig i aktionsgrupper, der samarbejder om at nedbringe CO2-udledningen. Klimaproblemet går ikke væk, og vi er alle nødt til at gøre en indsats.
Erik Moes fortalte om projektet 300 ha ny natur, der er et projekt med stor borgerinddragelse. Man kan holde sig orienteret om aktiviteter på hjemmesiden: 300 hektar ny natur
Erik Moes understregede, at det er problematisk, at der endnu ikke er fundet en løsning på, hvordan vi kan komme ind på området Vilhelmsborg syd fra Beder. Området ligger mellem letbanen, Oddervej og Giber Ringvej, men måske vil Vilhelmsborg være med til at finansiere en underkørsel. Ole Krabbe mente, at vi kan bare kan tage cykelstien ud til Vilhelmsborg.
Erik Moes gjorde også opmærksom på et nyt samarbejde mellem FØJS (Foreningen Økologisk JordbrugsSamvirke), Peter Gartneri, Ajstrup Bio- og Energilaug, Povl Nørgaard og andre ildsjæle i lokalområdet. Gruppen kalder sig Grønne Spirer i Aarhus syd og er en undergruppe til grøn gruppe.
FORENINGERNES HUS
Børge Terkelsen gav en gennemgang af udviklingen og gjorde opmærksom på, at der nu både er et nyt Foreningernes Hus på Malling Plejehjem samtidig med, at nogle af de lokaler, DOMI og Korn-byen har stillet til rådighed på Gl. Østergaardsvej, stadig kan bruges bl.a. af Fælles Fritid. Styregruppen for begge lokaliteter er:
Pr 1. november 2024 blev der indgået en kontrakt med Sundhed og Omsorg om brug af lokaler i Malling Plejehjem. Aftalen gælder for foreløbigt 2 år fra 1. februar 2025. Der blev holdt reception i de nye lokaler på Malling Plejehjem 31. januar.
Foreningernes Hus står for booking og administration af lokalerne, som bliver brugt af mange foreninger. Lokalerne er som udgangspunkt ikke til brug for private personer/arrangementer.
Læs mere på hjemmesiden her: Foreningernes Hus | beder-malling-ajstrup.dk
Forelæggelse af regnskab til godkendelse
Fællesrådets kasserer Børge Terkelsen gennemgik regnskabet, der viser et overskud på 5.552 kr. Egenkapitalen er på 131.677 kr. og aktiver-passiver er på 215.804 kr.
Regnskabet blev godkendt.
Fællesbladets kasserer Anker Bekke gennemgik regnskabet, der viste et overskud på 44 kr. Regnskabet blev godkendt.
Godkendelse af budget for det kommende år samt fastsættelse af kontingent
Børge Terkelsen gennemgik budgettet, hvor der kalkuleres med 102 medlemmer. Der er fortsat afsat 15.000 kr. til drift af Fællesbladet. Budgettet viser et underskud på 23.100 kr.
Budgettet blev godkendt. Kontingentet fortsætter uændret med et beløb på 450 kr. om året.
Indkomne forslag
Endeligt forslag om vedtægtsændringer blev godkendt uden bemærkninger.
Valg
Formand Steen Bording Andersen var ikke på valg og fortsætter.
Kasserer Børge Terkelsen blev genvalgt.
Povl Nørgaard, Hans Oluf Schou og Erik Moes blev genvalgt. Lene Damgård, Birgit Roesen og Birgitte Skjøtt var ikke på valg og fortsætter i forretningsudvalget.
Ib Jeppesen blev valgt som suppleant.
Valg af revisorer
Bent Oxvig var ikke på valg og fortsætter.
Ole Krabbe Olesen blev genvalgt.
Kristian Pindstrup blev valgt som suppleant.
Eventuelt
John Graversgaard fra arbejdsgruppen Rent Drikkevand i Beder-Malling takkede Fællesrådet for at prioritere beskyttelsen af grundvandet. Vi bor i et sårbart område, og der indvindes meget drikkevand her – også til Aarhus. Men drikkevandet er truet, og der findes pesticider i boringerne. Kommunens indsatsplaner er udmærket, men developerne vil bygge overalt. Han understregede, at det er meget vigtigt, der ikke bygges nyt i sårbare områder.
Jesper Kjeldsen takkede vandgruppen for deres engagement og indsats og oplyste, at han vil inddrage Rent Drikkevand i arbejdet med den lokale grønne trepart, hvor der efter sommerferien skal udpeges landbrugsarealer, der skal udtages og omlægges til natur. Jesper Kjeldsen sidder i den lokale grønne trepart sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer, men der kan også inddrages lokale grønne ildsjæle i arbejdet.
Det blev aftalt, at Jesper Kjeldsen efter sommerferien inviteres til et borgermøde, hvor han orienterer om arbejdet med den lokale grønne trepart.
Aftenens store overraskelse kom, da Morten Østergaard tog ordet og fortalte, at han og hans kone og en anden familie fra Malling har købt biografen, som genåbner nok allerede til påske. Det vakte stor jubel. Han efterlyste ideer til, hvad lokalet på 1. sal over biografen kan bruges til.
Steen Bording Andersen opfordrede den nye biografdirektør til at sende en ansøgning til Fællesrådets projektpulje.
Malling Bios Venner genopstår og søger nye kræfter. Der afholdes generalforsamlingen inden sommerferien. Der blev opfordret til at melde sig ind i støtteforeningen.
Jesper Kjeldsen oplyste, at byrådet efterspørger forslag til nye vejnavne. Kravet er, at vejene opkaldes efter en afdød person – og måske skulle en gade eller plads i Malling opkaldes efter den tidligere biografdirektør Per Hauberg, der døde sidste år.
Generalforsamlingen sluttede af med, at formanden overrakte en vingave til den tidligere formand og afgående suppleant Jørgen Friis Bak, der i mere end 20 år har gjort en kæmpe indsats for lokalområdet. Han vil fortsat være aktiv i byudviklingsgruppen, i Fællesbladets redaktion og give en hånd med til opdatering af hjemmesiden bma.dk der skal genopstå i en ny og flottere version.
Udover klapsalver til Jørgen Friis Bak blev der på opfordring af Erik Moes også givet klapsalver til den frivillige i Folkehuset, der sørgede for aftenens forplejning.
Referatet er godkendt af dirigent Jesper Kjeldsen.
07.04.2025/BS
Nyeste kommentarer